ההתלבטות בין ההשקעה במניות צמיחה או במניות ערך מלווה את המשקיעים שנים רבות. בשנים האחרונות נוצר יתרון ברור לתשואות של מניות הצמיחה, ובעיקר למניות הטכנולוגיה הגדולות. מניות אלה, אשר פעילותן שינתה ומשנה את העולם שהכרנו, מציתה את דמיןן המשקיעים, ושעריהן שעטו קדימה.
ההתלבטות בין ההשקעה במניות צמיחה או במניות ערך מלווה אותנו שנים רבות. בשנים האחרונות נוצר יתרון ברור לתשואות של מניות הצמיחה, בעיקר למניות הטכנולוגיה הגדולות. מניות אלה אשר פעילותן שינתה את העולם שהכרנו והציתה את דמיןן המשקיעים שעטו קדימה.
מדד שווי השוק הגדול והמייצג של בורסת ת״א הוא מדד ת"א 35, עם שווי שוק של 517 מיליארד ש"ח. במדד נכללות 35 החברות בהן שווי החזקות הציבור הוא הגדול ביותר מבין החברות הנסחרות בבורסה. כמו בכל מדדי שווי השוק, הרכבו הענפי של המדד הוא נגזר ולא מוגדר מראש.
חישוב הרווחים או ההפסדים מההשקעה בניירות ערך הוא מלאכה מייגעת הכרוכה באיסוף נתונים -שערי קניה ומכירה, שערים לתחילת וסיום התקופה שבחרנו, ריבית או דיבידנד שהתקבלו, עמלות ומסים ששולמו - וחישוב הרווח והפסד בתקופות זמן שונות. מנסיוני אכן מלאכה מייגעת הגוזלת זמן רב.
המסחר באופציות המעו"ף על מניות ספציפיות לא קיים למעשה, אבל נסחרים הרבה כתבי אופציה שהנפיקו החברות עצמן (Warrants).
נסמן כמה כתבי אופציה שנראים אטרקטיביים כחלופה להשקעה במניות החברות המנפיקות עצמן.
חברות צמיחה נסחרות בד"כ במכפילים גבוהים, לעיתים גבוהים מאד, אשר במבט ראשון עליהם אנו חורצים את דינם כ"יקרים".אולם, לאחר שמובאת בחשבון הצמיחה הצפויה של הרווח למניה יתכן שהמכפילים יראו אחרת.
כיצד ניתן לבדוק את מכפיל הרווח ביחס לשיעור הצמיחה הצפוי וכיצד משווים בין מכפילים של חברות צמיחה? כלי מקובל לכך הוא מכפיל ה-PEG.
מדד המעוף הוא המדד העיקרי במונחים של שווי שוק ומחזורי מסחר.הוא מהווה גם את נכס הבסיס למסחר היחידי המתקיים בבורסה באופציות מעוף (לצד אופציות על שער הדולר), וניתן להגן עליו או לכתוב עליו כנכס בסיס אופציות (covered call ).
לצד היתרונות קיים חסרון לא קטן - אין לנו שליטה על ההרכב הפנימי של המדד.האם ההרכב הנוכחי של המדד תואם את השקפתנו כיצד יש לבנות תיק השקעה במניות לטווח ארוך? ואם לא, כיצד ניתן לשנותו?